Světový den fyzioterapie: Rozumem a srdcem

8. 9. 2024

Fyzioterapie není jen o cvičení – je to léčba, která pomáhá k návratu do běžného života. Ve Fakultní nemocnici Olomouc se tým šedesáti devíti fyzioterapeutů stará o pacienty napříč všemi klinikami ve všech fázích jejich onemocnění. Ať už na lůžkových odděleních, jednotkách intenzivní péče nebo při přípravě na operaci. 

„Děláme pohybovou léčbu, což ale neznamená posilování s činkami či dělání kliků. Je to léčba, kterou provádí vysokoškolsky vzdělaní či specializovaní fyzioterapeuti, využívající nepřeberné množství léčebných postupů a metod. Pracujeme například s využitím mnoha konceptů na neurofyziologickém podkladě, využíváme manuální techniky, provádíme dechovou rehabilitaci a mnoho dalších,“ říká Mgr. Marek Tomsa, vedoucí fyzioterapeut Oddělení rehabilitace FN Olomouc.

Práci fyzioterapeutů vnímá nejen odborná, ale i laická veřejnost často také jako efektivní alternativu k nákladným operacím. „To potvrzuje i zájem mladých o studium oboru Fyzioterapie na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého. Podle informací, které mám, se na tento obor hlásilo přibližně sedm set uchazečů, zatímco volných míst bylo třicet,“ popisuje Tomsa. Jejich hlavním pracovním nástrojem jsou oči a ruce. Na Oddělení rehabilitace ale využívají i moderní přístroje, které pomáhají dosahovat ještě lepších výsledků.

„Osobně velmi kvituji, jakým způsobem jsme vnímáni v rámci Fakultní nemocnice Olomouc, kde jsou fyzioterapeuti opravdovou součástí týmu,“ doplňuje Tomsa. Dokazuje to i stále širší spektrum a větší počet pacientů, kteří jsou lékaři indikováni k naší léčbě.

„Chtěl bych poděkovat všem našim fyzioterapeutům za to, jak skvělou a profesionální práci odvádí, za empatii, s jakou přistupují k pacientům, a také za to, že se neustále snaží vytvářet něco navíc nad rámec svých rutinních povinností,“ uzavírá vedoucí fyzioterapeut. My se k Markovi připojujeme a děkujeme celému Oddělení rehabilitace FN Olomouc za to, že naše pacienty vrací zpět do aktivního života.